Een goede fles Italiaanse rode wijn uitzoeken? Volg deze tips!

Wil je voor een bijzondere gelegenheid eens een echt goede fles wijn in huis halen, bijvoorbeeld een van die befaamde rode wijnen waar Italië zo om geroemd wordt? Door het grote aanbod aan wijnen kan het dan zijn dat je even niet precies weet wat je nu moet kiezen. Een goede eerste stap zou dan zijn om advies in te winnen bij een specialist zoals Nebbiolo. Ook kun je de hieronder beschreven tips opvolgen om tot de ideale fles te komen.

Nebbiolo

Kwaliteitskenmerken

Zoals voor talloze verschillende producten geldt, geldt ook voor Italiaanse wijnen: hier bestaan keurmerken voor. Echte kwaliteitskeurmerken die je ook op flessen kunt terugvinden zijn bijvoorbeeld DOCG en DOC. Ook de letters IGT zijn afgeleid van een keurmerk, al wil dit louter zeggen dat de wijn in kwestie geschikt is als tafelwijn. 

Productie in eigen huis

Na flessen en wijnsoorten op keurmerken te hebben gecheckt is het slim om erachter te trachten te komen in hoeverre een wijn volledig in eigen huis door een wijnboer is geproduceerd. Bij wijnen waarbij dit het geval is, is de smaak namelijk meestal beter en voller.

Voorkom misleiding

Zaak is om je niet te laten afleiden door bijna opvallend fraaie versiersels op de flessen en etiketten. Dit zegt namelijk niets over de kwaliteit en de smaak van de wijn. Kortom: richt je dus vooral op de inhoud.

Let op de prijs

Natuurlijk wil niemand te veel betalen voor welk product dan ook, maar bij wijn moet je wel opletten: een echt goede fles wijn kopen kan nu eenmaal niet voor een paar euro. Bij wijn moet je voor kwaliteit dus zeker iets meer over hebben.

Verdiep je in de smaken

Lees tenslotte ook op het etiket welke smaak de wijn heeft. Dit kun je afleiden aan de druiven die gebruikt zijn. Hierbij geldt natuurlijk wel dat hoe meer wijn je al gedronken hebt, hoe beter je dit kunt inschatten.