stoofvlees bereidenEten en Drinken 

Hoe bereid je het lekkerste stoofvlees?

Stoofvlees is er in veel verschillende vormen en maten. Vroeger werd er veel gestoofd, tegenwoordig wat minder, omdat het wel veel tijd kost om een gerecht te bereiden. Toch zijn bijvoorbeeld slow cookers erg in opkomst. Deze apparaten nemen veel werk uit handen en zorgen er voor, dat toch ook weer veel jonge mensen gaan voor het bereiden van een heerlijk stoofgerecht. Maar hoe kun je nu het lekkerste stoofvlees bereiden?

Allereerst is het belangrijk het goede vlees te kiezen voor de bereiding. Tegenwoordig wordt er veel met mager vlees gekookt. Voor stoofvlees is het echter erg belangrijk toch voor de vettere vleessoorten te gaan. Het vet in het vlees zorgt voor een lekker mals resultaat. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor sukadelappen, braadlappen of klapstuk. Ook kan je kiezen voor voorgesneden hachee.

stoofvlees bereiden

Het is handig om eerst je vlees goed rondom aan te bakken. Dit kan in verschillende pannen. Als je een ovenbestendige pan hebt, kan je het hier in aanbakken en er voor kiezen het vlees later in dezelfde pan, op lage temperatuur in de oven te zetten. Het voordeel hiervan ten opzichte van op een fornuis garen, is dat je vlees niet snel zal aanbranden. De oven geeft een constante temperatuur af, en je hebt eigenlijk geen omkijken meer naar het vlees. Een mooie temperatuur om op te stoven is zo’n 70 a 80 graden. Het vlees kan je de hele dag in de oven laten staan, wel kan je het beste om de 2 a 3 uur kijken of het nog niet uitgedroogd is, en eventueel wat vocht toevoegen.

Na het aanbraden is het belangrijk vocht toe te voegen aan het vlees, omdat het lang op moet staan. Stoofvlees kan ook in andere vochtsoorten voor de smaak bereid worden. Zo wordt bijvoorbeeld bij Indische rendang gegaard in ketjap. Voor de smaak kan je vele smaakmakers toevoegen, gedacht kan worden aan bijvoorbeeld: laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbes, kaneel of steranijs. Om het vlees extra mals te krijgen is het ook belangrijk wat zuurs toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld azijn, tomaat of wijn.

Meer berichten

Leave a Comment