koffie kopenEten en Drinken 

Hoe maak je thuis koffie als een barista?

Ben je een echte koffieliefhebber, maar smaakt je zelfgemaakte koffie lang niet zo goed als die in de koffiezaak? In dit artikel leer je hoe je thuis als een echte barista de perfecte koffie kan maken.

1. Koffiebonen

Koffiebonen uit verschillende teeltgebieden variëren in zuurgraad, sterkte en smaak. Afrikaanse koffiebonen bijvoorbeeld zijn donker en smaken zuur, terwijl Zuid-Amerikaanse koffiebonen minder zuur zijn en meer medium gebrand. Je kunt verschillende soorten koffiebonen uitproberen om te kijken welke smaak het beste bij je past. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan zijn koffiebonen uit Guatemala goed om mee te beginnen, vanwege de uitgebalanceerde smaak.

koffie kopen

2. Koffie kopen van hele koffiebonen

Koffie van zelfgemalen koffiebonen smaakt verser en smaakvoller dan voorgemalen koffie. Ga je koffie kopen? Kies dan voor hele koffiebonen bij de lokale koffiespeciaalzaak.

3. Keukenweegschaal

Om de perfecte kop koffie te zetten, moet je nauwkeurig de koffie afmeten. Met behulp van een keukenweegschaal bereik je exacte kracht en balans. Probeer uit welke hoeveelheid koffie de beste smaak geeft.

4. Maal alleen koffie per keer

Verse koffie smaakt het beste. Gemalen koffie verliest zijn smaak vele malen sneller dan koffiebonen. Maal daarom alleen koffie voor het kopje dat je op dat moment gaat zetten.

5. Bewaar koffie afgesloten en weg van zonlicht

Wanneer koffie geopend is, kun je deze het beste waren in een donkergekleurde keramische of glazen pot om de smaak zo lang mogelijk vers te houden.

6. Brouwmethode

Elke brouwmethode zal zorgen voor een andere koffiesmaak. Wie de voorkeur geeft aan een gelijkmatige, milde koffiesmaak kan het beste een volautomatisch koffieapparaat kiezen. Voor een krachtige, donkere koffie is de French Press beter geschikt. De manier waarop de koffie wordt gemalen heeft een grote invloed op de smaak van je kopje koffie.

7. Maak je koffiezetapparaat schoon

Een laagje olie blijft achter in koffiezetapparaten die niet regelmatig worden schoongemaakt. Deze olie verandert de smaak van de koffie. Om te voorkomen dat je koffie een verbrande smaak krijgt, kun je het beste het koffiezetapparaat iedere dag schoonmaken.

Meer berichten

Leave a Comment